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Rulings under the GST era 

M/s. SCV Sky Vision – Authority for Advance 

Ruling, Andhra Pradesh1 

Issue for Consideration 

Whether the transfer of business undertaken by the 

Applicant is exempt from tax under serial no. 2 of 

notification no. 12/2017 – Central Tax (Rate), dated 

June 28, 2017? 

Discussion 

• The Applicant is a multi-system operator (MSO) and 

purchases digital signals from broadcasters. These 

signals are transmitted through satellite to receiving 

stations that are owned by the Applicant, then 

further transmitted to local cable operators (LCO), 

and then to end customers. 

• The Applicant entered into a Business Transfer 

Agreement to sell its cable operation business.  

• As per the agreement all the rights, titles to and 

interests in the assets, businesses, subscribers, 

and linked LCOs would be transferred on a going 

concern basis.  

• However, employees and liabilities of any nature 

arising out of past business relations would not be 

 
1 Advance Ruling No. 04/AP/GST/2021 dated January 12, 2021 

transferred including but not limited to future 

payments, claims due and payable, tax liabilities, 

and statutory liabilities. 

• The Applicant contended before the Authority that 

there are two supplies in the transfer of business: 

− The transfer of goods (assets), deemed as 

supply of goods under Clause 4(a) of Schedule II 

of the CGST Act, 2017;  

− The transfer of business (other than goods), 

qualifying as supply of service. 

• Since both the supplies are naturally bundled, the 

supply undertaken by the Applicant is a composite 

supply, in which the supply of service is the principal 

supply, and the supply of goods is incidental.  

• Furthermore, the term 'going concern' as per 

Accounting Standard, Service Tax Education Guide 

and legal lexicon means that at the point in time at 

which this description applies, the business is live 

or operating and has all the parts and features that 

are necessary to keep it operational. Thus, the 

transfer of business qualifies as the transfer of 

going concern. Accordingly, the said business 

transfer agreement falls under serial no. 2 of the 
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service exemption notification and is exempt from 

tax. 

• The Authority after considering the facts of the case 

observed as follows: 

− The Applicant's business will be sold in 

functioning state. Further, the transaction 

consists of the sale of the business to the 

purchaser, excluding any of the employees or 

liabilities and the purchaser intends to continue 

the same business. 

− Since ‘going concern’ is nowhere defined under 

GST, reference shall be drawn from common 

parlance, which means a running business, 

when sold in its entirety, in lock, stock and 

barrel. 

− The transfer of a going concern means transfer 

of a running business that can be carried on by 

the purchaser as an independent business. 

Such transfer of business as a whole will 

comprise a comprehensive transfer of 

immovable property and goods, and a transfer 

of unexecuted orders, employees, goodwill, etc. 

− Reliance is placed upon judgment of the 

Hon’ble Delhi High Court2 and the Hon’ble 

Supreme Court3, wherein it was held that an 

entity is transferred as a going concern when 

the assets and liabilities that are being 

transferred constitute a business activity that is 

capable of being run independently in the 

foreseeable future. 

− Since, no liabilities are transferred in the said 

case, the transaction of the ‘transfer of 

business’ does not fit the definition of a going 

concern. 

− Hence, the exemption notification is not 

applicable in the said case. 

Ruling 

The Authority held that the entry at serial no. 2 of 

chapter 99 of notification no. 12/2017-Central Tax 

(Rate) prescribing the rate of tax for “the services by 

 
2 Inre Indo Rama Textile Ltd. [(2013) 4 Comp LJ 141 (Del)] 
3 Allahabad Bank v. ARC Holding [AIR 2000 SC 3098] 
4 Advance Ruling No. KAR ADRG 47/2021 dated July 30, 2021 

way of transfer of a going concern as a whole or an 

independent part there of”, as "nil" rated, is not 

applicable to the present case. 

 

Dhruva Comments:  

Since the term “going concern” has not been defined 

under the GST law, there is lot of ambiguity as to what 

constitutes a going concern. As noted in several 

judgments, the transfer of a business on a going 

concern basis has been interpreted to mean the transfer 

of a running business, involving the transfer of all 

assets, liabilities, employees, unexecuted orders, etc. In 

the event, if a few elements such as employees / 

liabilities are retained, whether the transaction still 

satisfies the test of transfer of business needs to be 

deliberated. It is a subjective matter that needs to be 

evaluated on a case-by-case basis on whether the 

business can be carried on despite few elements are 

not transferred as part of the business.  

 

M/s. IBM India Private Limited – Authority for 

Advance Rulings, Karnataka4 

Issue for Consideration 

• Whether the value of the following assets is 

required to be included in the value of assets for 

apportionment of input tax credit (“ITC”) in case of 

de-merger as per section 18(3) of the CGST Act, 

2017 (“the Act”) read with Rule 41(1) of the CGST 

Rules, 2017 (“the Rules”): 

− Assets that are outside the purview of GST; 

− Assets that have been created only to comply 

with the requirements of accounting standards; 

and 

− Assets that are not transferred as part of 

demerger. 

• If yes, whether the assets that are not attributable 

to any particular GSTIN can be considered in the 
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GSTIN of the head office for computation of asset 

ratio? 

Discussion 

• The Applicant is engaged in the business of 

providing information technology products and 

services. 

• The Applicant intends to separate its managed 

infrastructure services (“MIS”) unit into a new 

Company (“demerged Company”). 

• As per section 18(3) of the Act read with rule 41(1) 

of the Rules, the balance of unutilised ITC of the 

MIS division is allowed to be transferred in the ratio 

of value of assets of the demerged Company as per 

the demerger scheme. Furthermore, the term “value 

of assets” is defined to mean the value of the entire 

assets of the business, whether or not ITC has been 

availed thereon. 

• The Applicant approached the Karnataka Authority 

for Advance Ruling (‘the Authority’) seeking 

clarifications with respect to the value of assets 

contending as follows: 

− The definition of “value of assets” uses the word 

“means”. Hence, it is an exhaustive definition 

and only covers those assets that are within the 

purview of GST and where there exists a 

possibility either to avail ITC, whether or not 

taken by the company. Accordingly, the value 

of assets that are outside the purview of GST is 

not required to be considered for computing the 

asset ratio for apportionment of ITC. 

− The assets on which GST is not leviable such 

as trade receivables, cash / bank balances, 

security deposits etc. and which are outside the 

purview of GST should not be considered for 

the asset ratio as including the same may lead 

to an incorrect asset ratio and an incorrect 

transfer of ITC. 

− Assets that are created due to requirement of 

accounting standards such as building leases 

and deferred tax assets do not have any value 

in terms of meeting debts, commitment etc. and 

are treated as book adjustments rather than as 

an asset per se. Hence, such assets do not 

qualify under the definition of assets as per the 

Oxford Dictionary. 

− The word “assets” in common parlance include 

assets that are purchased, used, and set up in 

relation to business activity and hence would 

not include assets that are created merely to 

comply with accounting standards and that do 

not qualify as assets of the business. 

− As per rule 41(1) of the Rules, only the ITC 

those assets that are specifically mentioned in 

the demerger scheme as being transferred to 

the demerged Company is required to be 

considered for calculating the asset ratio. 

Hence, assets such as advance tax, 

investments etc. which are not transferred as 

part of the demerger scheme are not required 

to be considered as part of the value of assets. 

− Also, due to the nature of some of the assets 

such as investment in subsidiaries, cash and 

cash equivalent etc., they cannot be attributed 

to a different GSTIN and hence the entire value 

of such assets should be allocated to the head 

office of the Applicant for computing the asset 

ratio for the transfer of ITC. 

• The Authority after considering the facts of the case 

and the Applicant’s submissions observed as 

follows: 

− The definition of “value of assets” uses the 

words “entire assets” and hence all of the 

assets coming out of the demerger are to be 

considered for calculation of the apportionment 

of ITC towards the demerged company. 

− Furthermore, the use of the words “whether or 

not ITC has been availed thereon” in the 

definition of “value of assets” makes it 

immaterial whether or not ITC has been availed 

and does not limit the scope of the meaning of 

the words “entire assets” to assets where ITC is 

eligible to be taken. 

− The words “entire assets” should denote all of 

assets of the business that are allotted to the 

demerged Companies and the words “whether 
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or not ITC has been availed thereon” gives 

greater clarity to the words “entire assets”. It 

only states that availment or not of ITC would 

not preclude the consideration of assets in the 

calculation of ITC to be apportioned to the de-

merged Company. 

− Hence the assets that are outside the scope of 

GST and the assets that have been created to 

comply with the accounting standards should 

fall within the scope of the “entire assets” and 

should be included in the value of assets for the 

apportionment of transfer of ITC in case of de-

merger. 

− With regard to assets that are not transferred as 

part of the de-merger scheme, the Authority 

observed that as per para 3(a) of the circular5 

issued by the Board, there would not be a 

situation in which some assets would not be 

transferred to the two entities coming into 

existence. Hence, the assets need to be 

transferred to either of the entities as per the de-

merger scheme. Furthermore, the proviso to 

rule 41(1) of the Rules does not state any 

exclusions on the assets transferred or not 

transferred and would include all assets. 

− With regards to the question of whether the 

asset cannot be attributed to a particular 

GSTIN, the Authority observed that the assets 

are a part of balance sheet, and that they have 

to be part of either one or another GSTIN. 

Furthermore, the Authority observed that as 

clarified by para 3(a) of the circular, for the 

purpose of computing the asset ratio, the 

assets that are transferred to the de-merged 

Company has to be considered to the total 

assets which the Company was maintaining in 

the particular state and accordingly the ITC 

apportionment is to be calculated. 

Ruling 

• The Authority held that the assets that are outside 

the purview of GST, assets that have been created 

only to comply with accounting standards and 

 
5 Circular no. 133/03/2020-GST dated March 23, 2020 

assets that are not to be transferred as part of the 

de-merger are to be included as part of value of 

assets for the transfer of ITC in case of a de-merger. 

• Furthermore, the question of assets not being 

attributable to any particular GSTIN does not arise 

as the assets that are transferred to the de-merged 

Company has to be considered to the total assets 

which the Company was maintaining in the 

particular state and accordingly the ITC 

apportionment is to be calculated. 

 

Dhruva Comments:  

The Authority has given a very wide meaning to the term 

“value of assets” so as to include all types of assets 

whether or not the assets are in the nature of tangible 

or intangible goods. Furthermore, the Authority has held 

that all the assets of the Company are required to be 

bifurcated into assets held by the de-merged 

Companies pursuant to the de-merger, and that the 

value of all of the assets needs to be considered for the 

apportionment of ITC.  This is one of the first rulings on 

this subject and should provide guidance on few 

aspects though some aspects like considering 

intangible assets also as part of the assets is likely to be 

debated in future. 
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