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1. M/s Rajashri Foods Pvt. Ltd – Karnataka

Issue for 

Consideration 

Issue: 

• Whether the sale of an independent unit for a lumpsum consideration, comprising the

transfer of all of the assets and liabilities will be treated as a supply of goods or

services.

• Further, whether the said transaction will fall under Sr.No.2 of Notification No.12/2017 –

Central tax (Rate) dated 28.06.2017 “services by way of transfer of a going concern, as

a whole or an independent part thereof” taxable at NIL rate.

Discussion & 

Ruling 

Discussion: 

• The transfer of an independent unit which is fully functionable, along with the transfer of

all the assets and liabilities to a new owner amounts to transfer of a going concern.

• Further, the order states that the term “transfer of a going concern” means the transfer

of a running business which is capable of being carried on by the purchaser as an

independent business. Such a transfer of a business as a whole will comprise of the

comprehensive transfer of immovable property, goods and transfer of unexecuted

orders, employees, goodwill etc.

• The transfer of a going concern will qualify as supply under section 7 of the CGST Act,

2017, as the scope of supply is wider and goes beyond the meaning of “in the course or

furtherance of business”.

• Further, it was observed as per Part 4(c) of Schedule II to the CGST Act, that when a

business is transferred as a going concern it does not amount to the supply of ‘goods’;

but, on the other hand, Notification No. 12/2017-Central Tax (Rate) covers services by

way of the transfer of a going concern as a whole or an independent part thereof. Thus,

it was held that the activity of “transfer of a going concern” will constitute the supply of a

service.

GST Alert 

June 1, 2018 

Dhruva Alert for GST ADVANCE RULINGS – 4th Edition 



2© 2018 Copyright Dhruva Advisors LLP. 

Ruling 

• Transfer of a going concern constitutes a supply of “service”, and the same is exempt

per Sr. No. 2 of Notification No. 12/2017- CGST (Rate).

Dhruva 

Comments / 

Observations 

• The ruling has held that the transaction of transfer of business / independent unit as a

going concern is exempt from the supply of services.

• The question that remains open is whether the Company undertaking the sale of a unit

has to undertake proportionate reversal of input tax credits as the said activity is an

exempt supply. A similar quandary existed under the erstwhile Service Tax law and

remains unanswered.

• The intent of the legislature appears solely to ensure that there is no demand of tax on

the sale of a business and not to treat it at par with other exempted services for the

purpose of the reversal of credit, since provisions for the transfer /reversal transfer of

credit with respect to the assets / stocks being transferred are separately envisaged

under the law.

2. Maharashtra State Power Generation Company Limited – Maharashtra

Issue for 

Consideration 

Issue: 

• The applicability of GST on Liquidated Damages for delay/deficiency in the performance

of the contract, including Liquidated Damages pertaining to the pre-GST period and the

following related aspects:

- The rate of GST;

- The time of supply;

- The availability of the credit of GST paid on liquidated damages to the contractor/

vendor.

Discussion & 

Ruling 

Discussion: 

• Liquidated damages will attract the levy of GST as supply of service under the entry

“agreeing to the obligation to refrain from an act, or to tolerate an act or a situation, or

to do an act” under 5(e) of Schedule II.

• Resorting to the mechanism of the deduction of the liquidated damages from the

contract price that is payable doesn’t impact the value of contract. Both are independent

obligations under the contract. In this context it was held as under:

− The services will be taxable at 18% under HSN 9997;

− The time of supply will be determined based on the determination of the total delay

by the contractor;

− The advance ruling authority didn’t respond to the question on whether the credit for

the GST paid will be available to the contractor/vendor on the grounds that the

applicant is not the proper person to raise the question.

Ruling: 

• Liquidated Damages would be subject to GST @ 18% under HSN 9997.
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Dhruva 

Comments / 

Observations 

• The essence of Liquidated damages is essentially retributive and compensatory in

nature; also, an expression of intolerance and can’t be linked to the taxable entry

defeating the very spirit of the imposition itself. Further, it is relevant to note that the law

of contract does not provide any measure for computing the damages that can be

recovered by the innocent party from the defaulting party. The object of giving the

damage is to place the innocent party, as far as money can do it, in the same position as

if the contract had been performed. The damage is usually the actual loss suffered by

such party. In the alternative the parties are permitted to fix for themselves in the contract

the value of their right and the amount that would constitute proper measure of damages.

Secondly, the interpretation of entry 5(e) of Schedule II can be very wide, and it can take

into its fold any kind of compensation received.

• It is important that appropriate guidance / clarification is issued as to the activities which

are intended to be taxed. Else, this could result in substantial litigation. Jurisprudence/

guidance can be drawn from other international laws whereby, there are decisions which

have held that liquidated damages is not liable to VAT, as it is not to tolerate an act.

Albeit, this would depend upon the factual nature of charges which are recovered as

liquidated damages.

3. M/s Skilltech Engineers & Contractors Private Limited – Karnataka

Issue for 

Consideration 

Issues: 

• Whether entering into three separate contracts, in relation to a single bid process, that

contains three distinct activities – the supply of materials, erection and civil work can be

said to constitute a “Works Contract”.

• Whether the services that have been provided to Karnataka Power Transmission

Corporation Limited (“KPTSL”) can be said to have been provided to a Government or

a Government Authority, in order to claim the benefit of the concessional rate of 12%

tax under Notification No. 24/2017 – Central Tax (Rate).

Discussion & 

Ruling 

Discussion: 

• The related activities of the supply of materials, erection, and civil works are provided

under three separate contracts respectively, which have been entered by the applicant

in relation to a single tender bid awarded are indivisible and cannot be bifurcated into

the supply of goods and the supply of services.

• A statutory body, corporation or an authority that has been created by Parliament or by

a State Legislature is neither a “Government” nor a “local authority”. Such a statutory

body, corporation or an authority is a distinct entity and cannot be regarded as a

Central or State Government or “local authority”. Hence, such services cannot be

regarded as services that have been provided to a Central/State Government, Union

Territory, local authority or a governmental authority.
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Ruling: 

• Activities performed under three separate contracts are indivisible and fall squarely

within the definition of a “Works Contract”.

• The benefit of the concessional rate of tax as notified under Notification No. 24/2017 –

Central Tax (Rate) cannot be claimed as the services are not being provided to a

Government or local authority.

Dhruva 

Comments / 

Observations 

• With respect to the first part of the decision, the ruling is in line with the Maharashtra

AAR dated 03.03.2018 in the case of Fermi Solar Farms Private Limited; however,

unlike the ruling in Fermi Solar where the authorities actually analysed the terms of the

contract in order to come to the conclusion that, while the applicant had entered into

two separate contracts, the intent of the same was to carry out a works contract for the

setting up of a solar power generating system, the current Karnataka Ruling was

merely based on the premise that since the contracts were awarded in response to a

single bid / tender, and as all of the three agreements are to be executed by the

Applicant, the same would qualify as a composite works contract.

• Further, the authorities have failed to consider that the recipient of the supply could

qualify as a ‘Governmental Authority’, as the findings acknowledge that the recipient is

a body corporate created by Parliament or State legislature. Entry No. 3(vi) of

Notification No. 11/2017 – Central Tax (Rate), as it stands today [post various

amendments in September and October 2017] includes services that are supplied to a

‘Governmental Authority’, within the scope of the benefit.

• The various rulings issued around, split contracts being considered as indivisible and

to be considered as Works contract, require tax payers to re-look at situations where:

(i) for a contract, separate invoices have been obtained for the purposes of

procurement; and

(ii) for contracts which qualify as ‘works contract’ and may have some elements of

construction activities, when awarded to a single entity; particularly in situations

where credit for procurement is available, however, credit for works contract is not

available in terms of restriction u/s. 17 (5)(c).

• Needless to say, that the aspect of immovability will also have a bearing on the credit

eligibility, however, could again be a point of litigation e.g. furniture fixed on the wall.

4. Giriraj Renewables Private Limited – Karnataka

Issue for 

consideration 

Issue: 

• Whether an EPC contract for construction of solar power plant would be regarded as

composite supply of goods, with solar power generating system being the principal

supply?
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Discussion & 

Ruling 

Discussion: 

• The authorities on perusal of the draft contract clauses made certain observations as

under:

- The major equipment i.e. PV modules were transferred by the applicant to the

owner by way of High Sea Sales and the ownership / title in goods passed to the

owner upon filing the Bill of Entry

- Imported PV modules were cleared by the owner and later made available to the

applicant as “Free issue Equipment” at plant site for installation and commissioning

of solar power plant

• Basis the above finding, the authorities concluded that the major portion of the plant i.e.

PV modules (around 70% of contract) is supplied by the Owner and not the applicant.

Thus, the applicant cannot claim that it has supplied the PV modules. The draft contract

also reveals that owner can procure PV modules on their own and applicant may carry

supply and service for remaining portion. Thus, such supply by the applicant would not

amount to “composite supply”.

• As regards supply made by the sub-contractor, it was held that such supply should be

seen as an individual supply and applicable GST rate should be applied depending

upon specific nature of supply.

Ruling: 

• Since the major component of project i.e. PV Modules were transferred on high sea

sale basis, it cannot be construed to be a principal supply and as such the transaction

cannot be regarded as a composite supply.

Dhruva 

Comments / 

Observations 

• Recently, an advance ruling1 was pronounced by Maharashtra AAR in the case of the

same Company, wherein the facts and issues involved were similar to that of the

present ruling.

• However, the Maharashtra AAR proceeded to analyse the transaction by examining

whether it amounts to works contract of immovable property or not and concluded that

it is a works contract service.

• On the other hand, in the instant ruling, the Karnataka authorities observed that since

the PV modules (being major portion of contract) would be procured directly by the

owner on high sea sales basis and then would be made available to the applicant

contractor for installation/commissioning at site, it cannot be regarded as ‘composite

supply’. The aspect of immovable property and works contract was not considered by

the authorities which was the main point of discussion in the Maharashtra advance

ruling.

• Despite the fact pattern being similar in both the cases, the authorities have analysed

the transaction from different perspectives and accordingly have given divergent

rulings.

1 AAR No. GST-ARA-01/2017/B-01 
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